Je kunt veel kanten op met hout, je kunt hout gebruiken voor je vloer, kozijnen, meubels, eigenlijk praktisch overal wel voor. Wij helpen je graag om een keuze te maken om de juiste soort hout te kiezen bij jouw wens en dat je voorkomt dat je een hele mooie tafel hebt gemaakt, maar dat deze krom trekt of scheurt. Hieronder vind je een aantal tips.

Ieder soort hout werkt

We willen ten eerste je bewust maken van het feit dat elk soort hout werkt, er is geen een soort hout dat niet nog wat verandert. Werkend hout houdt in dat het hout nog altijd wat verder scheurt, of juist nog wat meer uitzet of het tegenovergestelde; krimpt. Maar er zijn wel manieren waarbij je kunt zorgen dat dit zo minimaal gebeurt. Hout trekt krom of scheurt door de spanning die op het hout staat als het vochtig is, als hout droogt krimpt het, dit moet op een stabiel tempo gebeuren, als dit te snel gaat, dan komt er te veel spanning op te staan en gaat het hout scheuren of kromtrekken.

Temperatuur heeft geen invloed

Temperatuur heeft geen invloed, door alleen warmte of kou zal hout niet kromtrekken. Het ligt aan het vochtgehalte. Zorg er dus voor dat het hout in ruimtes ligt waar de luchtvochtigheid constant is en het dus niet krom zal trekken of scheuren. Kies ook voor kwalitatief goed hout en laat het altijd eerst goed drogen voordat je het gaat bewerken. Het kan altijd nog wel krimpen, maar dit zal minder zijn als het goed gedroogd is. Als je het hout op de juiste maat hebt gezaagd of bewerkt zoals jij dit wil, is het slim om dit te lakken, zodat er minder snel vocht in het hout kan trekken.

Gebruik het juiste houtbewerkingsgereedschap

Daarnaast is het bij houtbewerking ook belangrijk dat je het juiste materiaal gebruikt en of je het hout wilt schulpen of dat je het wilt afkorten. Ook dit heeft invloed op de werking van het hout. Als je wilt schulpen dan zaag je met de vezel van het hout mee en als je het hout korter gaat maken dan zaag je dwars op de vezel. Afhankelijk van wat je wil doen moet je een keuze maken in je houtbewerkingsgereedschap, hierbij staan bij de zaagbladen de tanden anders, zodat je makkelijk kunt schulpen of afkorten.

Houtbewerken

Let er dus altijd op dat ieder soort hout werkt, dit kun je niet volledig tegengaan. Maar het is wel belangrijk dat je het hout eerst goed laat drogen voordat je het gaat bewerken. Zorg ook altijd voor het juiste materiaal om het hout te bewerken en tot slot lak het altijd af als je het hebt afgekort of geschulpt. Zo zorg je ervoor dat het hout minder snel vochtig wordt en gaat werken.