In welk type fabriek je ook werkt, veiligheid moet altijd een topprioriteit zijn. Ongevallen kunnen immers overal en altijd gebeuren – en als dat gebeurt, kunnen de gevolgen verwoestend zijn. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige stappen die je kunt nemen om de risico's op de werkplek te verminderen. Hier volgen enkele tips om je op weg te helpen.

Regelmatig onderhoud is cruciaal

Net als elke machine heeft de fabrieksapparatuur regelmatig onderhoud nodig om soepel – en veilig – te kunnen werken. Dat betekent dat je zaken als olieverversing, smering en routinecontroles in de gaten moet houden. Dit helpt niet alleen ongelukken te voorkomen, maar bespaart je op de lange termijn ook geld doordat er minder reparaties nodig zijn.

Train de werknemers goed

Het is belangrijk dat iedereen in de fabriek weet hoe de apparatuur correct te gebruiken – en dat omvat het volgen van alle veiligheidsprotocollen. Zorg ervoor dat je werknemers goed zijn opgeleid voordat ze aan hun dienst beginnen en/of wanneer nieuwe apparatuur op de werkplek wordt geïntroduceerd. Geef indien mogelijk regelmatig opfriscursussen om iedereen op de hoogte te houden van de nieuwste veiligheidsprocedures. Daarnaast is het tegenwoordig ook verplicht om een VCA diploma op zak te hebben. Wat is VCA? VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Aannemers kunnen hiermee aantonen dat zij veiligheid, gezondheid en milieu beheersen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer.

Implementeer een duidelijk veiligheidsprotocol

Bij een ongeval is het belangrijk dat iedereen weet wat hij moet doen – en met wie hij contact moet opnemen voor hulp. Stel van tevoren een duidelijk protocol op, zodat iedereen weet wat zijn rol is in geval van nood. Dit beperkt de verwarring en zorgt ervoor dat iedereen zo snel mogelijk de nodige hulp krijgt.

Houd de werkruimte schoon

Een rommelige werkruimte is niet alleen gevaarlijk – het is ook onproductief. Zorg ervoor dat je werknemers voldoende tijd hebben om aan het einde van elke dienst op te ruimen en maak regelmatig schoon, bijvoorbeeld van vloeren en oppervlakken. Dit helpt niet alleen het aantal ongevallen te verminderen, maar zorgt ook voor een aangenamere werkomgeving voor alle betrokkenen.

Conclusie

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je je fabriek veiliger maken voor alle betrokkenen. Onthoud dat veiligheid altijd een topprioriteit is – aarzel dus nooit om te investeren in maatregelen die mogelijk levens kunnen redden.